Myyjäkonkari löysi työnilon

Jyri Kaarlela, pitkän linjan myyntiammattilainen, on viime vuosina löytänyt uuden intohimon ja motivaation työhönsä kouluttautumisen kautta. Osaamisen vahvistaminen on parantanut myös työhyvinvointia, minkä ansiosta Jyri voi kuvitella tekevänsä töitä vielä 80-vuotiaanakin.

Jyri on työskennellyt jo lähes 30 vuotta myynnin ammattilaisena. Myynnin lisäksi osa hänen työajastaan on kuulunut myynnin ja markkinoinnin yhteistyön tukena toimimiseen sekä digitaalisen myynnin kehittämiseen.

Kymmenisen vuotta sitten Jyri ajatteli, ettei enää voisi oppia mitään uutta. Samalla myyntityö alkoi tuntua puuduttavalta, ja alanvaihtokin kävi mielessä.

Muutama vuosi myöhemmin Jyri havahtui siihen, että nuoremmat menevät hänen ohi eikä hän pysy enää tahdissa mukana ilman osaamisensa päivittämistä. Jyri oli silloin 45-vuotias, joten työuraakin oli jäljellä vielä noin 20 vuotta.

− Korona-aika rauhoitti työtahtiani. Minulla oli silloin enemmän aikaa myös pohtia omaa työtäni ja kehittymismahdollisuuksia urallani. Aloin miettimään, että ehkä sittenkin voisin hyötyä koulutuksiin menemisestä. Aiemmin kuvittelin osaavani jo kaiken tarvittavan, Jyri kuvaa.

Pikkuhiljaa Jyri alkoi kokea kasvavaa opiskeluintoa. Hän näki kouluttautumisen merkityksen tärkeänä oman ammattitaitonsa ylläpitämisessä.

Pikkuhiljaa eteenpäin

Ensimmäiset askeleet koulutusten maailmaan Jyri otti muun muassa Rastorin erilaisten koulutusten ja webinaarien avulla. Jossain vaiheessa Jyri huomasi, että MMA:n tarjoamat koulutussisällöt olivat erittäin kattavia ja houkuttelevia.

Viime syksynä Jyri liittyi MMA:n jäseneksi, vaikka oli aiemmin ollut sitä mieltä, etteivät ammatilliseen etujärjestöön liittyminen tai sen tarjoamat koulutukset olisi hänelle tarpeellisia. Kouluttautumisen myötä hänen asenteensa on muuttunut.  

− Jokainen koulutuskerta on tarjonnut uusia näkökulmia työhöni, vaikka aihe olisi jo ennestään tuttu. Olen esimerkiksi käynyt Oona Kankkusen koulutuksissa lukuisia kertoja ja joka kerta olen saanut niissä uusia oivalluksia.

Tutustu koulutuskalenterimme tarjontaan ››

Erityisesti moderniin, sosiaaliseen ja digitaaliseen myyntiin liittyvät koulutukset herättivät Jyrin kiinnostuksen. Hän halusi ymmärtää paremmin, miten näiden taitojen petraamisella saisi uutta näkökulmaa asiakastyöhön.

­− Olen harmikseni huomannut, ettei oman ikäisillä myyjillä usein ole hyvää osaamista näillä alueilla, vaikka tuoteosaaminen olisikin huippuluokkaa. Itse pääsen nyt helpommalla ja saan paremmin tuloksia aikaan, kun olen ottanut käyttöön modernista myynnistä saamiani oppeja.

Jyri korostaa, että oman mindsetin muuttaminen on tärkeää. Hänelle oikea suunta ja innostus opiskeluun löytyivät pikkuhiljaa yksi koulutus kerrallaan.

Työssä jaksaa nyt vaikka kasikymppiseksi

Innostus myyjän työhön on herännyt Jyrille nyt uudelleen. Alanvaihtoajatuksetkin ovat menneet romukoppaan. Jyri uskoo, että yksi avaintekijä tässä on oman osaamisen ajan tasalla pitäminen ja sen myötä työn mielekkyyden kokeminen.

­− Nyt odotan aina innolla uuden työviikon alkua. Voisin myös hyvin kuvitella olevani työelämässä vielä kasikymppisenäkin!

Jyri on saanut ennen kaikkea varmuutta siihen, että pärjää nykypäivän työelämässä. Oman osaamisen päivittäminen on parantanut myös hänen työhyvinvointiaan. Myynti tuntuu nyt Jyrin omalta jutulta.

Uusi myyntiystävien verkosto kaupan päälle

Aktiivinen osallistuminen koulutuksiin on auttanut Jyriä luomaan kontakteja myös muihin myyjiin. Hän on löytänyt hyviä uusia tuttavuuksia ja jopa ystäviä, joita hän kuvailee ”myyntiystäviksi”.

Tutustuminen myös kouluttajiin on ollut arvokasta. Esimerkiksi Kert Kennerin kanssa Jyri on jatkanut keskusteluja Linkkarin kautta koulutusten jälkeenkin.

Jyri toivoisi MMA:lta enemmän myös pidempiä koulutussarjoja, joissa voisi syventyä johonkin aiheeseen syvemmin. Hän on kokenut hyödylliseksi esimerkiksi MMA:n tarjoamat Eduhousen tekoälykoulutussarjat sekä mahdollisuuden käydä Makatemian verkkokursseja.

Kuva: Timo Porthan