Valmistuttuaan Porin teknillisessä oppilaitoksessa sähkövoimatekniikan linjalta ja opiskeltuaan myyntiä ja markkinointia, Tapio Wälkkilä aloitti myyntiuransa pölynimurikauppiaana kulkien ovelta ovelle. Palkka muodostui sataprosenttisesti provisiosta ilman pohjapalkkaa. Yli kolmesataa myytyä imuria vuodessa tuotti Vuoden myyjä 1983 –tittelin Suomessa. Samalla mies sai varmuuden, että myyntiala on hänen lajinsa.
Seuraavana vuonna Wälkkilä alkoi myydä Suomen ainoana myyjänä Motorolan NMT-puhelimia. Kannettava puhelin maksoi 17 000 markkaa, mikä karsi kuluttajien ostohaluja. Nykykännyköiden esi-isää ei vielä laajasti koettu tarpeellisiksi, niihin aikoihin suhteellisen tuntemattomia olivat myös UPS-laitteet. Niitä Wälkkilä lähti myymään Fiskars Tehoelektroniikkaan.
– Ensin piti myydä itsensä, sitten häiriöttömän sähkön tarve ja vielä itse UPS-laite. Näinhän se tietysti menee edelleen. Asiakaskohtaaminen livenä on erittäin tärkeää.
UPS on laite, jolla varmistetaan sähkölaitteiden toimivuus lyhyiden sähkökatkojen aikana ja ehkäistään myös laiterikkoja. Wälkkilän asiakkaat olivat alusta asti yrityksiä tai julkisia tahoja, kuten sairaaloita.
Vuosikymmenten aikana yrityksen nimi vaihtui, yritys kansainvälistyi ja Tapio Wälkkilän titteli muuttui. Tänä syksynä hän jäi eläkkeelle amerikkalaisomisteisesta Eatonista myyntijohtajana. Eatonin ja sen edeltäjien palveluksessa hän oli 37 vuotta. Myytävä tuote oli kaiken aikaa UPS-laitteisto eri sovelluksissaan.
Wälkkilä kutsuu itseään koutsaavaksi esihenkilöksi. Hän teroitti alaisilleen, että tulee olla aidosti kiinnostunut asiakkaasta. Siitä lähtee varsinainen kaupankäynti. MMA:n rivijäsen pohtii, että voisi eläkkeellä jatkaa uraansa ja jakaa osaamistaan nuoremmilleen.
Tapion urastepit
- Oy Hedengren Ab, myyntiedustaja, 1982–84
- Motorola Corporation, Sales Engineer, 1984–85
- Fiskars Tehoelektroniikka Oy /Eaton, myynti-insinööristä myyntijohtajaksi, 1985–2022
- Eläkkeelle, 10/2022