Artikkeli on julkaistu alun perin 6.6.2018 ja päivitetty 14.10.2024.
Kun harkitset sivutoimista yritystoimintaa, mieti aluksi onnistuuko sen yhteensovittaminen palkkatyösi kanssa ja salliiko nykyinen työsopimuksesi toisen työn tekemisen?
Se on selvää, että työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa ei voi harjoittaa. Muunlaisenkin työn tekeminen voi olla kiellettyä ja kielto voi olla perusteltu, jos työnantaja katsoo, että työntekijä ei yritystoiminnastaan johtuen voi täysipainoisesti hoitaa palkkatyötään.
Sivutoimisesta yrittäjyydestä kannattaa siis ehdottomasti sopia työnantajan kanssa ja erityisen tarkkana tulee olla sen suhteen, että palkkatyön työajalla ei hoideta oman yrityksen työtehtäviä tai muitakaan asioita.
Omaa yritystoimintaa varten on järkevää olla myös esimerkiksi oma puhelinnumero. Etenkin sellaisessa palkkatyössä, jossa ei ole varsinaista työaikaa, voi olla vaikea määritellä, milloin on soveliasta hoitaa oman yrityksen töitä.
Mietityttääkö jokin työelämään liittyvä pulma? Taitavat työsuhdejuristimme auttavat jäseniämme maksutta vuosien rautaisella kokemuksella. Tutustu lakipalveluumme ja ota yhteyttä täällä ››
Mikä yritysmuodoksi?
Yksinkertaisin tapa ryhtyä sivutoimiseksi yrittäjäksi on toiminimen perustaminen eli toimiminen yksityisenä elinkeinonharjoittajana.
Toiminimen perustaminen edellyttää perustamisilmoituksen tekemistä kaupparekisteriin, minkä jälkeen toiminimi saa y-tunnuksen. Y-tunnuksen saamisen jälkeen voi ilmoittautua esimerkiksi Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin.
Toiminimellä toimiva elinkeinonharjoittaja vastaa kaikista tekemistään sitoumuksista sekä liiketoimintaan kuuluvalla että henkilökohtaisella omaisuudellaan ja varallisuudellaan.
Nykyään on olemassa myös lukuisia palveluita, jotka mahdollistavat toimisen niin kutsuttuna kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjä on nimityksestä huolimatta yrittäjä siinä kuin kuka tahansa muukin yrittäjä, mutta yrityksen pyörittämiseen liittyvää paperityötä pelkäävä voi hoidattaa kaiken muun kuin itse työn tekemisen laskutuspalveluyrityksen kautta.
Yrittäjä tekee siis työn ja laskutuspalveluyritys hoitaa laskutuksen, pakollisten työnantaja- ja vakuutusmaksujen sekä ennakonpidätyksen suorittamisen ja huolehtii myös esimerkiksi kirjanpidosta ja veroilmoituksen tekemisestä saaden vastineeksi sovitun prosenttiosuuden laskutuksesta.
Kevytyrittäjä on nimityksestä huolimatta yrittäjä siinä kuin kuka tahansa muukin yrittäjä, mutta paperihommat voi hoidattaa laskutuspalveluyrityksen kautta.
Miten käy työttömyysturvan?
Jos sivutoiminen yrittäjä tulee irtisanotuksi palkkatyöstä, ei oma yritystoiminta välttämättä estä työttömyyspäivärahan saamista. Ratkaisevaa asian kannalta on, tulkitseeko TE- toimisto yritystoiminnan sivutoimiseksi. Harkinnassa huomioidaan yritystoiminnasta saatujen tulojen lisäksi myös yritystoimintaan käytetty tuntimäärä.
Oman yritystoiminnan mahdolliset vaikutukset työttömyysturvaan kannattaa aina selvittää jo ennen yritystoiminnan aloittamista olemalla yhteydessä työttömyyskassaasi – MMA:n jäsenten tapauksessa KOKO-kassaan.
Yrittäjyyttä harkitsevalle on runsaasti käytännönläheistä tietoa saatavilla esimerkiksi TE-toimiston sivuilta ja Suomi.fi-verkkopalvelusta.
Mikä jäsenlaji sopisi sinulle?
Sivutoimiselle yrittäjälle suosittelemme työsuhteisen jäsenyyttä: tällöin käytettävissäsi ovat lähes kaikki yrittäjäjäsenen saamat palvelut kuten monipuoliset koulutukset, lakipalvelut sekä työttömyysturva.
Voit kuitenkin halutessasi valita myös yrittäjäjäsenyytemme, esimerkiksi jos olet jonkin muun liiton jäsen tai et halua liittyä työsuhteisena mihinkään liittoon. Jos haluat yrittäjänä turvata itsesi työttömyyden varalta, tulee sinun järjestää työttömyysturvasi itse liittymällä esimerkiksi Yrittäjäkassaan. Työttömyyskassan jäsenyys ei sisälly yrittäjäjäsenyyteemme ja tämä on huomoitu tämän jäsenlajin hinnassa.