Aino Salonen
Hyvästi, kilpailukykyinen palkka! Näistä syistä rekrytointi janoaa palkka-avoimuutta
1. Palkkapuhe on vaikeaa, mutta välttämätöntä
Tuleeko sinullekin kiusaantunut olo, kun puhe kääntyy palkkoihin? Oletko hikoillut palkkaneuvotteluissa työpaikalla tai työhaastattelussa?
Palkasta ei ole helppo keskustella, mutta se on välttämätöntä. Työntekijän ja työnhakijan on osattava puhua rahasta suoraan. Työnantajan taas on viestittävä palkkauksesta hakijoille ja henkilöstölle sekä osattava perustella palkkaerot.
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n uudesta palkkatutkimuksesta käy ilmi, että miesten ja naisten välinen palkkaero on kaventunut. Se on silti edelleen suuri, ja palkkatasa-arvoon on matkaa myös monella muulla alalla.
Uskon, että palkkatasa-arvoa ja ylipäätään palkkojen oikeudenmukaisuutta edesauttaa avoimuus. Kun turha salamyhkäisyys hälvenee, yhä useampi ymmärtää palkkausta ja osaa neuvotella palkasta fiksusti.
Palkka-avoimuus normalisoi rahapuhetta sekä rakentaa kuvaa eri ammateista, aloista ja työnantajista. Kun kortit ovat pöydällä sekä työarjen että palkkauksen suhteen, on helpompi tehdä uraan liittyviä valintoja – on sitten kyse alan tai työpaikan valinnasta.
2. Liian usein hakija joutuu heittämään palkkatoiveen hatusta
”Kerro hakemuksen yhteydessä palkkatoiveesi.”
Olet luultavasti törmännyt tähän lauseeseen töitä hakiessa. Kenties olet pelännyt, että ali- tai ylihinnoittelet itsesi – joko palkkakuoppaan tai ulos kisasta. Ehkä olet heittänyt palkkatoiveen hatusta ja toivonut parasta?
Erityisesti uraansa aloittelevilla ja alanvaihtajilla on vaikeuksia hahmottaa, millainen palkkatoive kannattaisi esittää. Palkat vaihtelevat myös organisaation mukaan, eikä usein työpaikkailmoituksesta saa riittävästi tietoa palkkatoiveen määrittelyyn.
3. Osaajat haluavat lukea euroista – eivät epämääräisiä kliseitä
Me Duunitorilla unelmoimme Suomesta, jossa palkka tai palkkahaitari kerrottaisiin jokaisessa työpaikkailmoituksessa. Kannustamme työnantajia siihen työnhakupalvelussamme ja näytämme hakijoille, missä ilmoituksissa on palkka mukana.
Unelmaamme on vielä tuskastuttavan pitkä matka, sillä valitettavan usein työpaikkailmoituksissa toistuvat samat kliseet. Kilpailukykyinen palkka, suuren talon edut ja niin edelleen. Tämä turhauttaa ymmärrettävästi työnhakijoita.
Työn merkityksellisyys tai kehittymismahdollisuudet ovat hieno juttu, mutta niillä ei makseta laskuja. Työntekijä tarvitsee palkkaa elääkseen, minkä lisäksi palkka viestii arvostuksesta.
Duunitorin työnhakijatutkimusten mukaan palkka on yksi tärkeimmistä kriteereistä työpaikkaa hakiessa ja valtaosa osaajista haluaa palkkahaitarin työpaikkailmoituksiin.
On siis korkea aika lopettaa höpinä kilpailukykyisestä palkasta ja epämääräiset viittaukset palkkaluokkiin. Työnhakijat haluavat kuulla, mitä saavat vastineeksi osaamisestaan – ja he haluavat tämän tiedon euroina.
4. Työpaikan vaihtaminen on usein paras tapa nostaa palkkaa
Näin inflaation aikaan moni miettii, mihin oma palkka riittää. Samaan aikaan epävarma maailmantilanne lisää turvallisuushakuisuutta: osaajat saattavat empiä irtisanoutumista ja uuteen hyppäämistä. On kuitenkin hyvä muistaa, että yksi parhaimmista tavoista nostaa omaa palkkaa on vaihtaa työpaikkaa.
MMA:n palkkatutkimuksessakin todetaan, että myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset vaihtavat työpaikkaa usein. Tämä on yksi syy siihen, että alan palkat nousevat.
Samaan aikaan työnantajien on hyvä tiedostaa, että palkkauksesta viestiminen ja ansiokkaasta työstä palkitseminen kannattaa. Tulee nimittäin kalliiksi, jos salamyhkäisyys karkottaa potentiaaliset osaajat tai jos ykköstekijät loikkaavat muualle kehnon palkkakehityksen vuoksi.
Ei myöskään ole työnantajan etu saada osaaja mahdollisimman halvalla. Tärkeintä on saada mahdollisimman sopiva osaaja, joka tuottaa mahdollisimman paljon arvoa.