Palkkasi ei nouse itsestään – huolehdi ansiokehityksestäsi 

Miksi jotkut palkat junnaavat paikoillaan, kun toiset nousevat tasaiseen tahtiin? Tuoreen palkkatutkimuksemme mukaan 64 prosenttia vastaajista sai palkankorotuksen viime vuonna yleiskorotuksen ansiosta. Se kuulostaa hyvältä – mutta mitä tapahtuu, jos työehtosopimusta ei ole? 

Otetaan esimerkki. Mainos- ja mediatoimistoissa työskentelevien markkinoinnin ammattilaisten mediaanipalkka on pysynyt lähes muuttumattomana: vuonna 2020 se oli 3 650 euroa, ja nyt, viisi vuotta myöhemmin jopa hieman matalampi, 3 640 euroa. Samaan aikaan yleinen hintataso on noussut lähes 16 prosenttia. Reaalisesti ostovoima on siis romahtanut. 

Syy? Näillä aloilla ei ole valtakunnallista työehtosopimusta, joka turvaisi palkkojen nousun. Yritykset määrittävät palkkakäytännöt itse – ja tulokset näkyvät. 

Vertailun vuoksi: teknologiateollisuudessa työskentelevän, 4 000 euroa kuukausipalkkaa vuonna 2020 saanut työntekijä on viidessä vuodessa kasvattanut palkkaansa yli 600 eurolla pelkkien työehtosopimukseen perustuvien korotusten ansiosta. Sama työpanos kuin aiemmassa esimerkissä, mutta palkkakehitys ihan eri suuruusluokassa. 

Yleiskorotukset eivät ole automaattisia indeksikorotuksia. Ne neuvotellaan työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kesken ostovoiman turvaamiseksi. Työehtosopimuksiin liittyy toki omat haasteensa ja ne saavat joskus kritiikkiä, mutta yksi asia on varma: neuvottelujärjestelmä tarjoaa turvaa, ennustettavuutta ja reilummat pelisäännöt.

  • Tarkista vastaako palkkasi alan tasoa. Jäsenenämme saat alan laajimman palkkatutkimusdatan tueksesi. 
  • Kysy neuvoa asiantuntijoilta. Me sparraamme jäseniämme maksutta palkkaneuvotteluissa. 
  • Muista: palkkakehitys ei ole kohtalon asia, vaan se on neuvottelukysymys. 

Entä mikä on kohtuullinen palkankorotus, jos työsuhteessasi ei sovelleta työehtosopimusta? MMA suosittelee 2,9 prosentin korotusta työehtosopimuksen ulkopuolella työskenteleville myynnin ja markkinoinnin ammattilaisille. Käytä suositustamme palkkakeskustelun tukena: 

Lue lisää MMA:n palkankorotussuosituksesta 

Kirjoittaja Samuli Myllyharju työskentelee kehityspäällikkönä MMA:ssa ja sukeltaa työkseen muun muassa palkkatilastoihin ja tutkimusdatan syövereihin. Häneltä saa myös tukea palkkaneuvotteluihin. Samuli on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja tuntee työelämän kipukohdat erityisesti palkkauksen näkökulmasta.

Uppoudu tarkemmin alamme palkkatietoon

Tässä sinulle myynnin ja markkinoinnin palkkatutkimuksen uunituoreet tulokset näppärässä raportissa!

Jäsenenämme pääset käsiksi kattavampiin palkkatietoihin Oma MMA:ssa.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.