Palkkaneuvottelut ovat ajankohtaisia silloin, kun vaihdat työpaikkaa ja sovit palkasta uuden työnantajan kanssa. Neuvottelutaitoja tarvitaan myös silloin, kun toimenkuvasi tai työtehtäväsi muuttuvat nykyisessä työssäsi.
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n kehityspäällikkö Samuli Myllyharju, jolla on useamman vuoden kokemus jäsenten palkkaneuvonnasta, antaa parhaat vinkkinsä miten neuvottelet itsellesi paremman palkan. Lue Samulin vinkit alta:
1. Valmistaudu huolella
Valmistautuminen on avainasemassa onnistuneissa palkkaneuvotteluissa. Tutki markkinatilannetta alallasi ja selvitä myös työnantajasi strategia ja tavoitteet. Mieti, miten voit omalla osaamisellasi edistää tavoitteiden saavuttamista.
– Pohdi esimerkiksi onko sinulla jotain annettavaa siihen, että tiimisi tai työnantajayrityksesi saavuttaa toiminnalle asetetut tavoitteet. Keskity neuvotteluissa työsi tavoitteisiin ja siihen, miten olet ne saavuttanut. Jos ne ovat mitattavissa, kerro onnistumisesi numeroina, Samuli selventää.
2. Hyödynnä MMA:n palkkaneuvontaa
Henkilökohtainen sopiminen ei tarkoita yksin sopimista. Saat tarvittaessa MMA:n myynti- ja markkinointialan tarkkaan tuntevilta asiantuntijoilta hyödylliset neuvot ja ohjeet palkkaneuvotteluihin.
– Kun tarvitset henkilökohtaista sparrausta palkkaneuvotteluihisi, kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä palkkaneuvontaamme. Palvelu on jäsenillemme maksutonta, Samuli muistuttaa.
Lisäksi jäsenille on Oma MMA:ssa palkkatutka, josta löydät uusimpaan tutkimustietoon perustuvat tarkemmat tiedot alojemme palkoista.
– Teemme vuosittain myynti- ja markkinointialan kattavan palkkakyselyn, jonka tuloksia hyödynnämme neuvonnassa, Samuli kertoo.
Lue uusimman palkkatutkimuksemme tuloksista »
3. Osoita lisäarvosi
Korosta neuvotteluissa sitä lisäarvoa, jonka tuot työnantajalle osaamisellasi ja panostuksellasi. Keskity esittelemään konkreettisia saavutuksiasi ja niiden vaikutuksia organisaation tavoitteiden saavuttamiseen.
4. Älä vähättele itseäsi
Vältä vähättelyä ja keskity esittelemään vahvuutesi ja osaamisesi. Pitkä työkokemus voi olla arvokasta, mutta keskity ennemmin uusiin ja innovatiivisiin ajatuksiin, jotka voivat rikastuttaa työyhteisöä ja auttaa yritystä menestymään paremmin.
5. Ole joustava
Jos rahallinen palkankorotus ei ole mahdollinen, voit neuvotella myös muista lisäeduista tai joustoista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi palkalliset lisävapaat tai vaikkapa työaikaan ja työntekopaikkaan liittyvät asiat.
6. Sovi ajallisista tarkastelupisteistä
Neuvotteluissa on hyvä sopia ajallisista tarkastelupisteistä, jolloin uuden tehtävän haltuunotto ja palkkauksen mahdollinen korjaaminen voidaan arvioida uudelleen.
7. Ole ammattimainen
Muista pitää keskustelu ammattimaisena ja rakentavana. Vältä uhkailua tai painostamista ja keskity perustelemaan pyyntösi järkevästi ja asiallisesti.
Palkkaneuvottelut voivat olla haastavia, mutta hyvin valmistautuneena ja ammattimaisesti toimimalla voit parantaa mahdollisuuksiasi saavuttaa haluamasi palkan ja edut.
– Muista, että avoin ja rakentava vuoropuhelu on avain menestyksekkääseen neuvotteluun. Jos nykyisessä työssäsi ei ole mahdollista korottaa ansiotasoa, voit harkita myös uuden työpaikan hakemista. Hyvin usein ansiot paranevat vaihtamalla työpaikkaa, Samuli kertoo.
Ekstravinkki: Sovi palkasta kirjallisesti
Kannattaa muistaa myös, että sovituista asioista on hyödyllistä tehdä kirjallinen sopimus. Voit pyytää MMA:n lakipalvelun työsuhdejuristeja tarkistamaan sinulle tarjotun sopimuksen. Näin varmistat, että asiat on kirjattu sopimukseen oikein. Lakipalvelu on jäsenillemme maksuton!