Insinööri taipuu myyntityöhön

Jaakko Ihalmo ensiaskel uratarina
Kansainvälisen myyntikilpailun voittaneen myynti-insinööriopiskelija Jaakko Ihalmon mielestä on vaikeampaa opettaa myyjää olemaan insinööri kuin insinööriä olemaan myyjä.

Jaakko Ihalmo aloitti tuotantotalouden myynti-insinööriopinnot Turun AMK:ssa vuonna 2021. Valmistuminen häämöttää jo ensi keväänä, vuotta aikaisemmin kuin tavoiteaika opinnoille yleisesti on. 

Kiinnostus myynti-insinöörin työhön ja itsensä kehittämiseen on miehellä kova.

Keväällä 2023 hän osallistui kahteen myyntikilpailuun, Turku Sales Competitioniin sekä European Sales Competitioniin (ESC) 2023, joista molemmista tuli voitto kotiin. Turun kilpailusta Ihalmo löysi lisäksi nykyisen työpaikkansa Pemamekilla myynti-insinööriharjoittelijana.

Ihalmo kertoo, että myyntikilpailuissa on usein useampi erä. Ensimmäisessä erässä esimerkiksi tavataan asiakasyrityksen edustaja ja tehdään asiakkaan tarvekartoitus. Myöhemmin ovat vuorossa sopimusneuvottelu ja klousaaminen.

”Asiakkaan tarpeen ymmärtämistä oppii kanssakäymisten kautta.”

Kilpailuissa Ihalmoa kiinnostaa itsensä haastaminen sekä mahdollisuus verkostoitua.

− Verkostoituminen on yksi iso osa kilpailua. Osallistumaan motivoi ilman muuta myös omien taitojen testaaminen eli sen näkeminen, kuinka pitkälle itse voi päästä.

Ihalmon mielestä on hyvä tuoda omaa osaamista esiin jo opiskeluvaiheessa. Siksi hän rohkaisee muitakin haastamaan itseään osallistumalla kilpailuihin:

− Koulussa voi oppia teknisiä asioita, mutta myyntiä ja käytännön osaamista opitaan loppupeleissä oikeissa myyntitilanteissa. Ihmistuntemusta, kuuntelemisen taitoa ja asiakkaan tarpeen ymmärtämistä opitaan kanssakäymisestä ihmisten kanssa.

Nyt Ihalmon aika kuluu myynnin lisäksi opinnäytetyön parissa kokoaikaisessa työssään.

Kysymys konkarille

Mitä askelia myyjän tulisi ottaa, jotta pysyisi teknologisen kehityksen aallon harjalla tai jopa sen edellä?

”Kehotan käymään tiivistä dialogia erilaisten asiakkaiden kanssa siitä, miten he ostavat eri tuotteita ja palveluita. Liian moni myyjä keskittyy pysymään aallon harjalla myyjien työkaluissa ja teknologioissa, kun pitäisi keskittyä enemmän ostajien menetelmiin, prosesseihin ja teknologioihin.

Lisäarvon luominen on menestymisen avain B2B-myynnissä. Siihen myyjä pystyy ymmärtäessään syvällisemmin ja ajantasaisesti, miten asiakkaat pyrkivät tehostamaan ja kehittämään omaa ostamistaan.”

Vastauksen antoi myynnin modernisointiin erikoistuneen Axendin perustaja ja toimitusjohtaja Jan Ropponen.

Jaakko Ihalmo, 26

  • Tuotantotalouden myynti-insinööri­opiskelija, Turun Ammattikorkeakoulu
  • Myynti-insinööri-harjoittelija, Pemamek Oy
  • Myyntiedustaja, DNA 2020–2023
  • Harrastaa kalastusta ja vaeltamista
Kuva Vesa-Matti Väärä