Luota vaikuttajaan

Kokeneet vaikuttajat kertovat, mitä vaikuttajamarkkinoinnissa on hyvä huomioida.

Peter Nyman on toimittaja, juontaja ja viestintävalmentaja, joka vaikuttaa niin Twitterissä, LinkedInissä kuin kutsuttuna puhujana yritystapahtumissakin.

”Tässä ajassa arvot ovat ihan eri asemassa verrattuna parin–kolmenkymmenen vuoden takaiseen. Yksi tärkeistä painotuksista on se, että aitous iskee ja feikki paistaa aina läpi. Jos ei ole aitoutta, ei ole asiaa. Tällaisessa arvoajassa pelkästään rahalla ei voi ostaa onnistumisia.

Markkinointikin on viestintää. Kannattaa satsata kaikkeen viestintään, mikä liittyy yrityksen yhteisöihin. Kovassa kilpailussa, jossa marginaalit ovat todella kapeita, hyvinkin pienet prosentuaaliset lisäykset sitouttamisessa voi helposti johtaa siihen, että asiat kippaavat puolellesi niin, että saat merkittävää rahallista hyötyä. Viestintä on ennen kaikkea tekniikkalaji. Niitä marginaaleja kaikki oppivat, jos vain haluavat.”

Kuva: Sam Jamsen

Jenni Rotonen on kirjoittanut suosittua Pupulandia-blogia vuodesta 2007 alkaen. Hänen aktiivisiin kanaviinsa kuuluvat myös Instagram ja podcast.

”Panosta siihen, että löydät juuri omalle brändillesi sopivan vaikuttajakumppanin. Lopputuloksen kannalta ei välttämättä ole merkitystä, onko vaikuttajalla 100 000 seuraajaa vai 5 000, jos juuri ne 5 000 seuraajaa ovat täydellisesti kohderyhmääsi ja luottavat vaikuttajan suosituksiin. Mikrovaikuttajat ovat nyt kovassa nosteessa.

Vaikuttajan ammattitaitoon kannattaa luottaa, sillä hän osaa parhaiten luoda juuri omaa yleisöään puhuttelevaa sisältöä. Somevaikuttajan kanavassa mainokselle voi saada näkyvyyden, joka vastaa valtamedioiden lukemia. Vaikuttajamarkkinointia paremmin kohdennettua ja vaikuttavaa mainontaa on vaikea saada yhtä kustannustehokkaasti mistään muualta.”

Anna Perho on tunnettu juontaja, kirjailija, toimittaja ja valmentaja, joka tekee vaikuttajamarkkinointia sekä kuluttaja- että bisnespuolella.

”Päälle liimattu suosittelu ei toimi. Ihmiset ovat somessa todella medialukutaitoisia, ja jos kampanja on tyyliä ’tämä on hyvä, saat alennusta 20 prosenttia’ ilman että henkilön brändi tukee mitenkään asiakkaan brändiä, se näyttää halvalta. 

Parhaat yhteistyöt syntyvät siitä, että henkilö ja brändi jakavat orgaanisesti jotain yhteistä. Kustannuksia kannattaa arvioida yhteistyökohtaisesti. Yksinkertainen kaava voi olla vaikka tämä: jos vaikuttaja saa vaikka 5 000 euroa jostain yhteistyöstä, montako kauppaa sillä pitää syntyä, että homma kannattaa? Tämä antaa skaalaa hinnoitteluun alalla, jolla ei ole oikein mitään standardeja.”