Töitä opintojen ohella

Eeva-Lotta Viinikka on yhdistänyt jo vuosia työnteon ja opiskelun. Pian hänellä on taskussa kaksi tutkintoa ja kokemusta niin myynnin kuin markkinoinnin tehtävistä.

Kun Eeva-Lotta Viinikka, 27, valmistui tradenomiksi Hämeen ammattikorkeakoulusta vuonna 2013, hän tiesi heti, että haluaa opiskella lisää.

MBA-tutkinto-opiskelijaksi pääseminen edellytti kuitenkin kolmen vuoden työkokemusta, joten hän hakeutui töihin tamperelaisen Prisman kassalle.

Viinikka ehti olla siellä vain kaksi viikkoa, kun häntä ryhdyttiin kouluttamaan infopisteen töihin. Siellä häneltä tiedusteltiin kahden viikon jälkeen, olisiko hän kiinnostunut kouluttautumaan myös S-pankin palveluneuvojan työhön. Ja olihan hän.

− Infossa ja S-pankissa työskennellessäni opin sekä asiakaskokemukseen että systemaattisuuteen liittyviä asioita.

Viinikka halusi kuitenkin B-to-B-liiketoiminnan pariin. Hän huomasi Facebookissa avainasiakaspäällikön paikan ja haki sitä.

− Kävin haastattelussa, mutta en saanut paikkaa, koska minulla ei ollut työkokemusta myynnistä.

Viinikka herätti kuitenkin työnantajan kiinnostuksen ja hänelle tarjottiin työtä, jossa hän buukkasi tapaamisaikoja myyjille ja pyrki muutenkin helpottamaan myyjien työtä.

− Idea oli, että katselisin ja opettelisin ja pääsisin sitten myyntiin jollakin aikataululla. Neljän kuukauden päästä perustettiin uusi avainasiakaspäällikön tehtävä, jossa aloitin helmikuussa 2015.

Myynnistä markkinointiin

Viinikka oli työskennellyt avainasiakaspäällikkönä noin vuoden, kun työantajayritys myytiin ja suurin osa vanhoista työntekijöistä irtisanottiin. Viinikka jäi työttömäksi, mutta hän oli liittynyt työttömyyskassaan heti työllistyttyään, joten hän sai ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Kuukauden työttömyysjakson jälkeen Viinikka työllistyi jälleen myynnin tehtäviin. Vaadittu kolme vuotta työkokemusta täyttyi kuitenkin noin puolen vuoden jälkeen ja MBA-tutkintoon hakeminen tuli mahdolliseksi.

− Ajattelin ensin, että teen töitä Tampereella ja opiskelen Helsingissä, mutta sitten eräästä rekrytointifirmasta soitettiin ja tarjottiin töitä Helsingistä. Muutin Helsinkiin, aloitin opinnot ja vaihdoin työpaikkaa.

Vähitellen Viinikka siirtyi myynnistä digimarkkinoinnin pariin. Se oli tietoinen ratkaisu.

− Olin aina halunnut ratkaista asiakkaan ongelmia juuri markkinoinnin puolella. Markkinointi on kuin psykologiaa: pitää ymmärtää kohdeyleisöä syvällisesti, jotta voi päättää, miten heille pitää viestiä ja missä kannattaa näkyä. Data auttaa analysoimaan ja seuraamaan tuloksia.

Opiskelu vaatii itsekuria ja armollisuutta

Viinikka työskentelee nyt Growth Hackerina Tulos Ventures -nimisessä digimarkkinointiyrityksessä. Hänen tiiminsä auttaa yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään digimarkkinoinnin avulla. Suuri osa asiakkaista on pk-yrityksiä, joilla ei ole resursseja panostaa itse digimarkkinointiin.

Viinikka tekee nyt sitä, missä on hyvä: omaksuu nopeasti uutta tietoa, pysyy kärryillä uusista tuulista, muodostaa asiakkaan puolesta kokonaiskuvan tilanteesta ja auttaa kasvattamaan liiketoimintaa digimarkkinoinnin keinoin.

Ja opiskelee.

− Ensimmäinen opiskeluvuosi oli rankka puristus, mutta se meni uutuuden innolla. Olen aina kokenut, että haluan nähdä asioissa kokonaisuuden, jotta pystyn tekemään yhden homman hyvin. Opiskelu auttaa siinä.

Viinikka on huomannut, että työn ja opiskelun yhteensovittaminen vaatii pusertamista, mutta myös löysäilyä ja armollisuutta itsenään kohtaan.

− Töiden jälkeen kannattaa pitää itsensä aktiivisena ja mennä suoraan töistä tekemään se mitä pitää tehdä, esimerkiksi kouluun. Muuten jää sohvalle. Toisaalta annan itselleni luvan laskea rimaa; kaikesta ei tarvitse saada täysiä pisteitä. Pitää keskittyä siihen, mikä vie itseä eteenpäin. Muuten polttaa itsensä loppuun.

 

Työttömyysturvaa myös opiskelijalle

MMA:n opiskelijajäsen voi ansaita työttömyysturvaa liittymällä myös työttömyyskassaan. Työttömyyskassan jäsenyys kannattaa, jos tekee töitä vähintään 18 tuntia viikossa edes satunnaisesti.

Miksi työttömyyskassaan kannattaa liittyä?

Työttömyyskassan maksaman ansiopäivärahan taso on merkittävästi korkeampi kuin KELA:n maksama työttömän peruspäiväraha.

Jos opiskelujen päätyttyä jää työttömäksi, mutta on ollut töissä yhteensä 26 palkallista, vähintään 18 työtunnin kalenteriviikkoa ja ilmoittautunut opiskelun päätyttyä työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon, voi saada ansiosidonnaista päivärahaa. Työssäoloehtoa voi kartuttaa myös pätkä- ja osa-aikatöillä, ja työssäoloehdon täyttävää ajanjaksoa ei tarvitse kerryttää yhtäjaksoisesti.

Työssäoloehdon täyttymisestä on hyötyä myös silloin, kun opiskelija valmistuttuaan työllistyy päätoimisesti, mutta syystä tai toisesta työsuhde puretaan koeajalla. Jos henkilö on ehtinyt kerryttää työssäoloehdon eli ollut palkallisessa työssä vähintään 26 kalenteriviikkoa ennen työsuhteen purkamista, hän on ainakin siltä osin oikeutettu ansiopäivärahaan.

Eeva-Lotta Viinikka on MMA:ssa sekä opiskelijajäsenenä että työttömyyskassan jäsenenä. Hän siirtyi MMA:han työttömyyskassa YTK:sta.

− Työttömyyskassaan kuuluminen on ollut minulle ehdoton juttu. Lyhyistäkin pätkistä on kertynyt ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Aikaisemmin koin, että en tarvitse urallani ylimääräistä tukea liitosta, vaan pelkkä työttömyyskassan jäsenyys riittää. Sitten tuli fiilis, että olisi hyvä olla mahdollisuus kysyä, jos tulee jotain.

Joskus Viinikalle on soitettu oma-aloitteisesti työttömyyskassasta ja neuvottu tukiviidakossa luovimisessa.

− Olin jäänyt työttömäksi ja sain ansiosidonnaista päivärahaa. En tajunnut, että opintotuki pitää silloin perua.

Myös lakimiesten neuvoista on ollut apua.

− Työurani on ollut aika vaihderikas, sillä olen vaihtanut työpaikkaa helposti, jos on tuntunut siltä, että voisin uudessa työssä mennä urallani paremmin eteenpäin. On ollut tilanteita, että en ole aina tiennyt, mitkä ovat oikeuteni työntekijänä tai miten jotain sopimusta tulisi tulkita. Tähän olen saanut apua MMA:n lakimiehiltä.

MMA:n opiskelijajäsenyys on maksuton. Jos opiskelijajäsen liittyy myös työttömyyskassaan, jäsenyyden hinta on 120 euroa vuodessa.

 

Vinkki:

Opiskelija, muista ilmoittaa opintojen päättymisestä ja täysipäiväisen työsuhteen alkamisesta liittoon. Huolehti myös siitä, että työttömyyskassan jäsenyys ei katkea, jotta et menetä jo kertyneitä työssäoloviikkoja.