Viivi Huuskan vinkit vaikuttavaan videoviestintään

Provosoi, toisinna ja kosketa. Ne ovat Suomen tällä hetkellä puhutuimman musiikkivideo-ohjaaja Viivi Huuskan vinkit kantaaottavaan videoviestintään. 

Viivi Huuska on nuori valokuvaaja ja ohjaaja, jonka musiikkivideot ovat saaneet viime vuosina paljon huomiota. Hänen viimeisin musiikkivideonsa, Pete Parkkosen Kohta sataa, herätti runsaasti keskustelua sukupuolirooleista. 

Nyt Huuska ohjaa myös ensimmäisiä mainosvideoitaan. Ennen mainosmaailmaan lähtemistä hän pohti pitkään, onko se taiteilijalle oikea kanava ilmaista itseään. 

– Todellakin on. Jos löytyy asiakas, jonka kanssa meillä kohtaa teema ja jonka kanssa voin toteuttaa itseäni, niin miksi en käyttäisi sitä tilaa, Huuska toteaa. 

Huuskalle tärkeitä teemoja ovat naiseus, sukupuolisuus, stereotypiat sekä valtasuhteet. 

– Kaiken ei tarvitse olla provosoivaa eikä hyökkäävää, mutta muistetaan se, että kaikella pitää olla merkitys, Huuska kiteyttää. 

Kolme keinoa vaikuttaa 

Huuska antaa yrityksille kolme keinoa kantaaottavaan videoviestintään. Ne ovat provosointi, toisintaminen sekä koskettaminen. Esimerkit ovat musiikkivideoista, koska ne ovat jo pitkään ottaneet kantaa ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin. 

Provosoidessa alleviivataan yhteiskunnallista epäkohtaa ja aiheutetaan katsojalle epämukava olo. Siitä esimerkiksi Huuska nostaa Snoop Doggin Lavender-musiikkivideon, joka liikkuu hyvän maun rajoilla.  

– En halua sanoa, onko tämä oikein vai väärin. Mutta jos provokaatio viedään oikein pitkälle, niin tältä se näyttää, Huuska sanoo. 

Toisintaessa yhteiskunnallinen ongelma tuodaan mahdollisimman neutraalisti ihmisen lähelle. Samalla ympäriltä pyritään häivyttämään muut tekijät. Siitä esimerkkinä on musiikkivideo Borders, joka ottaa kantaa pakolaistilanteeseen. 

Koskettaminen on yritysviestinnässä eniten käytetty tapa vaikuttaa. Siinä yhden ihmisen tarinan avulla pyritään herättämään katsojassa empatiaa. Tästä esimerkiksi Huuska nostaa suomalaisen Jori Sjöroosin ja Paula Vesalan videon Satumaa, joka muistuttaa ihmiskaupan todellisuudesta. 

Pelkojen täyttämä ala 

Tehdessään yhteistyötä mainostoimistojen kanssa Huuska on oppinut, että markkinointi on pelkojen täyttämä ala. Yritykset haluavat erottua ja ottaa kantaa, mutta eivät kuitenkaan uskalla tehdä rohkeita ja herättäviä projekteja. 

Päälle liimattu vastuullisuus ei myöskään toimi. On turha ottaa kantaa asiaan, jonka takana ei pysty omilla teoillaan seisomaan. 

Huuska itse on saanut osakseen todella paljon kritiikkiä, sillä hän provosoi. Vaikka negatiivisen palautteen käsittely ei koskaan ole helppoa, Huuska on tyytyväinen aiheuttamaansa keskusteluun. 

– En ehkä osaa katsoa asiaa yrityksen kannalta, mutta minulle taiteilijana ihan ok on huonoin mahdollinen palaute. Haluan herättää tunteita, Huuska muistuttaa. 

Huuska tietää, että Suomessa osataan tehdä erinomaisia mainosvideoita, jos yritykset vain uskaltavat. Tästä esimerkiksi hän nostaa HOK-Elannon vuonna 2015 tekemän Joulurauhaa-videon, jossa ulkomaalaistaustaiset ihmiset laulavat kappaleen Tuhansien murheellisten laulujen maa.

Kuka? 

  • Viivi Huuska on Kankaanpäästä kotoisin oleva valokuvaaja ja ohjaaja. Hän on syntynyt vuonna 1989. 

  • Huuska itse sanoo olevansa drag queenien kasvattama. Hän on muuttanut 16-vuotiaana Helsinkiin veljensä Cristal Snown kanssa. 

  • Huuska on valmistunut valokuvaajaksi Lahden muotoiluinstituutista. 

  • Hänet tunnetaan Pete Parkkosen musiikkivideosta Kohta sataa. Huuska herätti huomiota myös Cheekin, JVG:n ja Pete Parkkosen yhteisvideolla Me Ollaan Ne, jossa naiset konttaavat kaulapannoissa.

  • Huuska on kiinnostunut erityisesti median luomasta naiskuvasta, stereotypioista ja valtasuhteista.

 

Viivi Huuska puhui Vaikuttava videoviestintä -tapahtumassa keskiviikkona 22. maaliskuuta. Tilaisuuden järjesti videotoimisto Videolle.