Tuntuuko työ tahmealta? 6 neuvoa

Aiheuttaako loman loppuminen shokin kaltaisen tuntemuksen, unettomia öitä tai vatsanväänteitä? Ahdistaako arki, jolloin ei voi lähteä rannalle tai jäädä sohvalle, vaan on raahauduttava täysissä pukeissa työpaikalle?

Rutiinit ovat hukkuneet. Työmuisti kuormittuu, koska vanhakin tuntuu uudelta. Aikaa ja energiaa menee perusjuttujen mieleen palautteluun. Nämä ovat tyypillisiä työhönpalaajan tuntemuksia.

Sopeutuminen, eli aika jolloin olo on epätavallinen, kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon. Jos olo jatkuu masentuneena tai väsyneenä pitkään, pitää jotain tehdä toisin.

Työhön palaamista voi kuitenkin yrittää helpottaa muutamalla yksinkertaisella keinolla.

1. Satsaa palautumiseen

Vaikka työ alkaa, niin kaikkien vapaa-ajan asioiden ei pidä antaa hukkua. Perusasioihin kuten liikuntaan, ravintoon, lepoon ja harrastuksiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lomalta paluun yhteydessä, aivan kuten elämän muutostilanteissa yleensä.

Etsi työn voimavaratekijät näkyviisi. Siihen on syynsä, miksi olet juuri nyt ja nimenomaan tässä työssä. Ne asiat, joista sinulle tulee parempi olo ja jotka auttavat sinua selättämään työssä näkyviä haasteita, auttavat sinua myös itsellesi tärkeiden tavoitteiden saavuttamisessa.

Etsi myös oman elämäsi muut voimavaratekijät näkyviin ja pidä ne lähellä. Pelkkä käpertyminen peiton alle ei palauta sinua kunnolla.

2. Turvaa rutiineihin

Ajanhallinta on elämänhallintaa, ja elämänhallinta sujuu itse valittujen, totuttujen toimintatapojen avulla vähemmän kaoottisesti. Rutiini on rakenne, joka suojelee sinun keskittymiskykyä ja aikaasi. Keskity siihen, mitä sinulla on edessäsi, ota pieniä taukoja, vaihtele näkökulmia.

Älä sano kaikkeen ”kyllä”, vaan suojele kalenteriasi keskeytyksiltä ja sälältä. ”Ei” on erittäin tärkeä sana sekä työ- että siviilielämässä. Kaikki asiat eivät voi olla yhtä tärkeitä.

3. Ota tilanne haltuun pala kerrallaan

Työhön paluussa hyväksyntä auttaa. Ole lempeä itsellesi. Ota tilanne haltuun pala kerrallaan. Tässä on muutama idea, joiden toimivuutta omalla kohdallasi voit arvioida itse:

  • Mieti, mitkä ovat tämän syksyn ammatilliset ja henkilökohtaiset tavoitteesi ja toiveesi, ja miten ne näkyvät kalenterissasi.
  • Jos lomasi on pitkä, niin käy pyörähtämässä työpaikan pihalla jonakin päivänä etukäteen.
  • Aloita herätyskellon siirto loman lopulla asteittain kohti työmaailmaa.
  • Laita kalenteriin työn aloittamisen ympärille niitä asioita, joista pidät.
  • Ota kuppi kuumaa ja hetki aikaa to do -listan tekoon
  • Budjetoi itsellesi puskuriaikaa ja suunnittele työtä jo etukäteen keskimääräistä keskeytyvämmäksi.
  • Tunnista työpaikallasi se henkilö, jonka kanssa asioiden puhumisesta olisi eniten aitoa hyötyä asteikolla 1-10 ja varaa tapaaminen hänen kanssaan.
  • Keksi jotain kivaa. Voit vaikka poksauttaa muumilimsan ensimmäisen loman jälkeisen maanantaisi kunniaksi.
  • Valmistaudu uuteen päivään. Mieti työvaatteet, työmatka, työvälineesi.

On tärkeää nähdä myös se toinen puoli. Työ ei ole mustavalkoinen peikko, joka lakaisee kaikki kivat jutut maton alle, vaan se voi sisältää mukaviakin asioita. Jos muistelet aiempia töihin paluita, niin oliko niissä jotakin mikä oli kivaa tai mikä toimi? Onko jotain mitä haluaisit tehdä hieman toisin?

4. Pätki lomasi, jos vain voit

Lomalta palatessa on hyvä arvioida jo seuraavan irtioton paikkaa. Tutkimusten mukaan jo 3-4 päivän irtiotto riittää monille palautumiseen kuormituksesta, ja vain harvat tarvitsevat yli kahden viikon lomaa. Pitkän loman jälkeen lomaolosta tulee uusi vakio, mutta toisaalta lomakin kadottaa merkityksensä. Tilanne muistuttaa jäätelöpalloja tai Netflixiä; yksi jakso silloin tällöin on jees, pari ok, mutta kymmenen viikossa voi olla jo paljon.

Jos vain mahdollista, niin pidä yhden pitkän loman sijaan pidennettyjä viikonloppuja, hyödynnä arkivapaita ja ajoita lomaltapaluu keskelle viikkoa. Raskaasta talvesta tulee hieman huokoisempi, jos sen sisälle ujuttaa pieniä kevennyksiä.

5. Älä odota liikaa liian nopeasti

Sinun täytyy toivoa tämän todellisuuden läpi. Progressiivinen työhön paluu, jota voidaan kutsua pehmeäksi laskuksi, vähentää painetta. Ei pidä odottaa itseltään heti 120-prosenttista tulosta, vaan työt kannattaa aloittaa maltillisin odotuksin vähitellen tavoitetasoa nostaen.

Työstä tykkääminen alkaa, kun työn imu käynnistyy. Siihen liittyvät tarmokkuuden, omistautumisen ja uppoutumisen kokemukset. Niitä ei saa käyntiin napista painamalla, koska varsinkin myyntityössä asiat voivat olla kompleksisia. Ne lähtevät käyntiin pienen pienin askelin.

6. Hyödynnä muutoksen mahdollisuus

Tämä koskee sekä esihenkilöitä että työn itsenäisiä tekijöitä. Lomalla työn suorittamiseen liittyvä putkinäköisyys vähenee, ja työhön voi tulla luovempia näkökulmia. Loman aiheuttama luonnollinen luovuuden tila kannattaa ehdottomasti hyödyntää.  Itse olen saanut kaikista upeimpia oivalluksia ja uusia ideoita juuri lomilta paluun yhteydessä.

Työpsykologi Karri-Pekka Kauppisella on kokemusta työskentelystä niin pörssiyhtiöiden kuin ”nyrkkipajojenkin” kanssa. Hän on tehnyt myynnin valmennuksia ja myyjien henkilöarvioita. Etävastaanottoa hän on pitänyt vuodesta 2015.

Tänä syksynä Karri-Pekka Kauppinen ryhtyy tukemaan MMA:n jäseniä työelämän ongelmatilanteissa.  Hän pitää etäpsykologipalvelua, joka on tarkoitettu auttamaan työn tekemiseen liittyvien haasteiden äärellä esimerkiksi paineiden, konfliktien tai businesskriittisten neuvottelutilanteiden osalta. Kerromme lisää MMA:n uudesta jäsenpalvelusta elokuun lopussa!