Sovi aina palkan perusteesta ja määrästä
Työntekijän palkan peruste ja määrä tulee aina sopia. Palkan määrän on oltava vähintään työnantajaa mahdollisesti velvoittavan työehtosopimuksen mukainen.
Kokonaispalkalla tarkoitetaan palkkaustapaa, jossa rahapalkka ja luontoisedut yhdessä muodostavat palkan. Luontoisetuja voivat olla esimerkiksi asuntoetu, ravintoetu, puhelinetu, vapaa autoetu tai auton käyttöetu.
Mikäli työsuhteessa tulee sovellettavaksi jokin työehtosopimus, on kyseisessä työehtosopimuksessa todennäköisesti määräyksiä muun muassa vähimmäispalkoista ja erilaisista lisistä.
Vaikka alalla ei olisi sovellettavaa työehtosopimusta, voidaan työsopimuksessa sopia siitä, että jotain tiettyä työehtosopimusta noudatetaan. Vähintäänkin kannattaa sopia siitä, että työntekijän palkkaa korotetaan vuosittain vähintään esimerkiksi Kaupan työehtosopimuksen mukaisten yleiskorotusten verran. Myös luontoisedut on syytä kirjata sopimukseen.
Tutki alojemme palkkoja laskurillamme
Jäsenenämme pääset käsiksi kattavaan palkkalaskuriimme Oma MMA -palvelussa. Laskurista löytyvät tutkimukseen perustuvat tiedot työsuhteisten jäsenten palkoista muun muassa kokemusvuosien, tehtävän, toimialan ja alueen mukaan.
Palkan on oltava työntekijän käytettävissä sovittuna palkanmaksupäivänä. Maksaessaan palkan työnantajan on annettava työntekijälle palkkalaskelma. Provisiopalkan osalta tämä tarkoittaa provisiolaskelmaa, johon kirjataan ne sopimukset, joista työntekijälle on viimeksi kuluneen palkanmaksukauden aikana syntynyt oikeus provisioon ja jokaisen sopimuksen osalta provisiomäärä.
Palkkahaarukkaa voit selvittää liittojen tilastoista, kollegoilta tai tuttavilta. Teemme vuosittain työsopimussuhteisia jäseniämme koskevan palkkatutkimuksen. Tiivistelmään palkkatutkimuksen tuloksista pääset tästä linkistä, vaikket olisi jäsenemme.
Sovi kiinteän palkan lisäksi provisiopalkasta ja muista lisistä
Jos kiinteän palkan lisäksi maksetaan erilaisia lisiä, kuten tuottavuuslisää, rojaltia, provisiota, ikälisää, on nämä syytä sopia tarkasti kirjallisesti.
Provisiopalkan vähimmäismäärästä ei ole säännöksiä laissa ja ylipäätäänkin provision määräytymistä koskevia säännöksiä on vain kauppaedustajalaissa. Työsopimuksessa tulee sopia provisiopalkasta ainakin provisioprosentti sekä provision määräytymisperuste.
Provisiosopimuksessa voi olla sovittuna ns. takuuprovisio eli työtuloksesta riippumaton palkanmaksukauden vähimmäispalkka.
Provisiopalkkainen työntekijä ei lähtökohtaisesti menetä oikeuttaan provisioon, jos provision perusteena oleva työ on tehty, vaikka provision perusteena oleva myynti- tai muu sopimus jäisi täyttämättä. Työsopimuksessa voidaan kuitenkin menettämisestä sopia, joten tässä kohdin on syytä olla tarkkana. Jos provisio sovitaan maksettavaksi tietystä katteesta, on samalla syytä sopia, miten kate määräytyy. Varminta on kirjata työsopimuksen liitteeseen muutama esimerkkitapaus katteen määräytymisestä.
Mikäli provisio määräytyy katteesta, tulisi provisiolaskelmasta käydä ilmi myös katteen määräytymisen kannalta olennaiset tiedot elleivät ne ole entuudestaan tunnettuja.
Kokosimme yhdelle sivulle kattavasti lisätietoja provisiopalkasta. Klikkaa tästä ja lue lisää.
Luontoisedut syytä kirjata sopimukseen
Luontoisedut on myös syytä kirjata työsopimukseen. Luontoisedun arvo määräytyy vuosittain vaihtuvan verotusarvon mukaan.
Tällaisessa palkkaustavassa luontoisedun ottaminen pienentää rahapalkkaa luontoisedun verotusarvon verran ja vastaavasti luontoisedusta luopuminen kasvattaa rahapalkkaa. Kokonaispalkalla olevan työntekijän tuleekin huomioida, että siirtyminen oman auton käytöstä työsuhdeautoon pienentää käteen jäävää palkkaa verotusarvon verran.
Kaikki vähänkin poikkeukselliset työsuhteeseen kuuluvat edut, esimerkiksi oikeus henkivakuutuksen korvaukseen, on syytä tarkasti kirjallisesti sopia.
Lisää luettavaa palkasta