Kehysriihi laittaa jäihin pitkät työurat

Suomen hallitusohjelman linjaukset ja kehysriihen päätös vievät työntekijöiden mahdollisuuksia ammattiosaamisensa kehittämiseen kouluttautumalla. Aikuiskoulutukseen tehtävät uudistukset on tehty kovin ohuin panoksin ilman todellista ymmärrystä nykypäivän työelämän tarpeista.

Kovin innokkaana en odota tehtyjen päätösten seurauksia. Etenkin jatkuvan oppimisen eteen on tullut nyt iso stop-merkki. Onneksi voimme itse vaikuttaa paljon siihen, miten pidämme ammatillisen osaamistasomme korkealla jatkossakin.

Olemme MMA:ssa aina ymmärtäneet jatkuvan kouluttautumisen tärkeyden urakehitykselle. Jo vuosia olemme panostaneet koulutuksiin, jotka vahvistavat myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten ammatillista kehittymistä. Vain ajan tasalla olevat tiedot ja taidot takaavat menestymisen nopeasti muuttuvan työelämän haasteissa.

Ihan käytännön esimerkki: Vaikka sinulla olisi tuoreet tutkintopaperit vain parin vuoden takaa, varmastikaan et silloin kerännyt opintopisteitä tekoälystä. Ja viime vuosituhannella valmistuneilla tuskin on ollut edes pientä aavistustakaan älyteknologian ripeästä käyttöönotosta.

Jäsenemme arvostavat koulutuksiamme valtavasti. Tämä näkyy konkreettisesti koulutuksissamme sekä positiivisena palautteena että koko ajan kasvavina osallistujamäärinä. Alallamme on myös intoa uuden oppimiseen. Tämän osoitti selkeästi viime vuonna toteuttamamme Myynti & Markkinointi 2023 -barometrin tulokset.

Ammattiosaamisen vahvistaminen jää nyt entistä vahvemmin yksilön ja työnantajan vastuulle. Yrityksissä on nyt tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten tärkeää on henkilöstön kannustaminen opin tielle.

Mitä osaavampi henkilöstö on, sitä parempaa tulosta se tekee. Lisäksi kouluttautuminen on erittäin hyvä ja motivoiva palanen kannustinpalkkion rakentamisessa.

Vinkkinä antaisin yrittäjille, että koulutustarjontaamme kannattaa tutustua. Ei pelkästään siksi, että tietää mitä on tarjolla vaan siksi, että sekä oma että henkilöstön osaamispankki kasvaa kouluttautumalla.

Osaamisen vahvistaminen tukee myös työntekijöiden hyvinvointia. Kouluttautuminen tuo paitsi lyhyen tauon arkipäivän tekemisiin se mahdollistaa myös tutustumisen uusiin ihmisiin ja ammatillisen verkoston kasvattamisen. Ja mikä tärkeintä, työntekijä saa uuden oppimisesta mielihyvää. Myös ammatillinen itsetunto taatusti paranee.

Mitä osaavampi henkilöstö on, sitä parempaa tulosta se tekee. Lisäksi kouluttautuminen on erittäin hyvä ja motivoiva palanen kannustinpalkkion rakentamisessa.

Työurien pidentäminen ei ole mitenkään mahdollista monellakaan alalla ilman jatkuvaa kouluttautumista. Se ei vie resursseja vaan mahdollistaa kasvua hyvinvoivan ja motivoituneen henkilökunnan kautta.

Vaikka ikää karttuukin, väitän että oman työmarkkina-arvonsa pitää parhaiten yllä nimenomaan kouluttautumalla. Vahvalla osaamisella on myös mahdollista torjua ikäsyrjintää työmarkkinoilla.

Mielestäni työnantajalla on rekrytoinnissa helppoa valita paras ja kehittyvin hakija tuijottamatta yhtään työnhakijan syntymävuotta tai sukupuolta. Tämä ehkä kuulostaa jopa naiivin helpolta, mutta ei vielä valitettavasti vastaa tämän päivän todellisuutta, jossa sukupuolten välinen palkkatasa-arvo ei edelleenkään toteudu.

Kehysriihi puhuu suurista säästöistä, mutta mihin hintaan? Suomen taloudenhoito pitkäjänteisesti on enemmän kuin vain säästöjen tekemistä. ”Kunpa olisi aloitettu jo aiemmin”, parahti Orpo. Viime hallituskaudelle osunut korona ja korkojen nousu eivät olleet politiikkaa vaan totta, mistä onneksi selvisimme vaikka seurauksista maksamme edelleen.

Kehysriihen päätökset on nyt tehty. Siitä huolimatta voimme vaatia parempaa, panostaa koulutukseen ja hoitaa taloutta pitkäjänteisellä strategialla pikaratkaisujen sarjan sijaan.